MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 2. řada

MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY...

Druhá série oblíbené soutěže

úvod PořadyMAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 2. řada

MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 2. řada

Více informací o Mirce a pořadu Maminčina kuchyně, naleznete na:


www.patissiermirka.eu
http://instagram.com/mirkavangils
www.facebook.com/mirkavangils
http://www.youtube.com/user/TheMirkavangils
http://www.youtube.com/user/ThisChefIsLazy

7. díl

Zahradní polévka

Mrkev

Cibule

Řapíkatý celer

Ředkvičky

1 velký brambor

50 g červené čočky

Kapusta - listy

2 polévkové lžíce másla

1 polévková lžíce mouky hladké

Sůl

Pepř

2 hrsti nasekaných bylinek

1 ½ l vývaru

 

Přepustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, ředkvičky, brambor nakrájený na kostičky a zalijeme vývarem. Přisypeme červenou čočku a vaříme. Nakrájíme kapustu a celer a přidáme do hrnce. Nasekáme bylinky, dáme si čtvrtinu stranou na ozdobu, nasypeme do hrnce a dovaříme.

 

Grilovaná chobotnice po Řecku – v tajini, keramickém hrnci

1 chobotnice střední velikosti, rozmražená

Pepř

Sůl

2 citrony

3 rajčata

Červená cibule

Hrst oregana čerstvého

Hrst tymiánu čerstvého

Olivový olej

Balsamico

 

Jogurtový dresink

Sůl

Pepř

Koriandr

Petržel

Limetka

Řecký jogurt

 

Nakrájíme bylinky a nasypeme do jogurtu, přistrouhneme kůru z limetky, opepříme, osolíme a zamícháme.

 

Chobotnici dáme do hrnce, přidáme citrony nakrájené na čtvrtky, nahrubo nakrájenou cibuli, rajčata a nasekané oregano, osolíme a opepříme. Polijeme olivovým olejem, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozpálené na 250°C na cca 1 hodinu. Po vyjmutí z trouby necháme v zakrytém hrnci dojít. Chobotnici vyjmeme z hrnce a zbytek vypečené šťávy vymixujeme a propasírujeme. Pyré přihřejeme a zalijeme smetanou. Chobotnici nakrájíme a lehce zalijeme sosem, přidáme jogurtovou omáčku, ozdobíme limetkou, natí z mrkve, podáváme s ciabattou.

 

Letorost

250 g másla

250 g cukru krupice

250 g hladké mouky

5 bílků

5 žloutků

Nastrouhaná citronová kůra a šťáva z jednoho citronu

20 cl rumu

Vanilkový lusk

Sůl

Rybízový džem

Hořká čokoláda

 

Do šlehače dáme žloutky, máslo a trochu cukru, špetku soli a jadérka z vanilkového lusku. Přistrouháme kůru z jednoho citronu a ušleháme. Za šlehání přilijeme rum. Tuto směs přendáme do misky a do šlehače dáme bílky, zbylý cukr a znovu ušleháme. Tuto směs postupně vmícháme do těsta. Přidáme prosátou mouku, lehce vmícháme. Troubu rozehřejeme na 220°C, těsto pro 1. vrstvu rozetřeme na plech a pečeme. Na již upečenou vrstvu natřeme druhou vrstvu těsta a pečeme jen v nejvyšších místech v troubě zhora. Po druhé vrstvě odkrojíme nepravidelné okraje rádlem, opatrně rozkrojíme na dvě poliny a odřízneme od pečicího papíru, jednu z nich natřeme rybízovým džemem a přiklopíme druhou vrstvu. Nastrouháme si pistácie na posyp. Do rozpuštěné čokolády přidáme lžíci másla  natřeme  ji na řez. Vidličkou můžeme udělat dekoraci a lupínky pistácie posypeme. Dáme vychladit. Krájíme pilováním nožem namočeným v horké vodě.

 

8. díl

Fenyklová polévka

2 pórky
1 fenykl
Pažitku
Tymián
Cibule
Sůl
Pepř
1 ½ lt vývaru kuřecího / ideálně rybí, může být i zeleninový
150 ml smetany 12%
2 porce lososa
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
Citron

Na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme mouku a mírně zarestujeme. Pak přidáme nakrájený pórek a promícháme, přidáme nakrájený fenykl, z něhož jsme si odkrojili lístečky na dekoraci, přistrouhneme malinko citronové kůry, přidáme tymián, osolíme a opepříme a promícháme, pak zalijeme bujonem a necháme povařit. Rozmixujeme a přilijeme smetanu.
Necháme rozpálit máslo a na něj vložíme osolené a opepřené lososové filety. Nejprve restujeme kůží dolů.
Polévku nalijeme do talířů, přidáme nakrájenou pažitku a vložíme jeden filet. Ozdobíme fenyklem a eventuálně kouskem citronu.



Letní římský salátek s uzeným kuřetem

2 uzená kuřecí stehna
 Stroužky česneku
Salát dubáček
Římský salát
Rajčata
1 červenou chilli papričku
Hrst bylinek /kerblík, petržel, oregano/
Hrst rukoly
1 Zakysanou smetanu
Kousek limetky
Olivový olej
Špetku cukru /medu/
Sůl
Pepř

Dresink – posekáme bylinky a nasypeme je na smetanu, přidáme nasekanou chilli papričku a přistrouhneme trochu kůry z limetky, vymačkáme šťávu z ní, osolíme, opepříme a přidáme lžičku medu. Promícháme. Přilijeme olivový olej.
Rozdrtíme česnek a nahrubo posekáme, opečeme nasucho na pánvi. Roztrháme vnitřní křehké listy řeckého salátu, natrháme polníček a nakrájíme rajčata na měsíčky, kterými salát poklademe. Ozdobíme dresinkem. Kuře rozdělíme na menší kousky, vykostíme a dáme na pánvičku, kde máme orestovaný česnek. Kuřetem poklademe salát a podáváme.


Rebarborový čaj

Recept:
5 stonků rebarbory
150 g cukru
2 lt vody
3 hvězdičková koření - badyány
1 citron

Rebarboru očistíme, nakrájíme na kousky dáme do hrnce, přilijeme vodu, přisypeme cukr, přidáme 3 badyány a citron nakrájený na kolečka. Přivedeme k varu. Uvařenou rebarboru vyjmeme. Nalijeme do skleniček a ozdobíme ovocem dle vlastního výběru a ozdobíme mátou.



Rebarborové šátečky

10 čtverců listového těsta 10x10
1 vejce na potření
½ kg uvařeného vanilkového pudinku
Blanšírovanou rebarboru
Cukr krystal – hrubou na posyp

Uvaříme tužší pudink /přidáme o lžičku více prášku při přípravě/. Vychladlý pudink smícháme s rebarborou. Na pomoučený vál poklademe listové čtverečky, na dvou stranách namazané rozšlehaným vejcem, naplníme a tvoříme šátečky. Namažeme na povrchu vejcem a namočíme do krystalového cukru. Dáme do trouby, rozpálené na 210°C, ztlumené na 200°C a pečeme do zlatova. Cca 10 – 15 minut.


9. díl

Jarní pastelová polévka z pečených ředkviček
4 svazky ředkviček
2 lžíce olivového oleje
mouka
máslo
6 větviček tymiánu čerstvého citronového
Sůl
pepř
Špetku nastrouhané citronové kůry
800 ml zeleninového bujónu
Půl hrsti kerblíku
/zeleninový bujón: 1 cibule, 2 mrkve, 2 štangličky celeru, 1 lžíce másla, 1 bobkový list, 1 lžičku pepře celého, 1 lt vody, sůl/

Očistíme ředkvičky, nakrájíme je na plátky a přidáme do hrnce, kde jsme na másle orestovali mouku. Zarestujeme, přilijeme bujón, osolíme a opepříme. Přistrouhneme citronovou kůru. Přisypeme nasekaný tymián. Přidáme nasekaný kerblík a trochu petržele.  Na přepuštěném másle orestujeme odložené ředkvičkové plátky, které vkládáme do polévky při servírování.


Caesarsalade
1 baby římský salát na osobu
1 plátek toastového chleba na krutony na osobu
2 plátky anglické slaniny nebo pancetty na osobu
kuřecí prsíčka
máslo

Dresink:
1 stroužek česneku
50 g parmazán
3 žloutky
100 ml slunečnicový olej
100 ml olivový olej
citronová šťáva a kůra
balsamico
2 ančovičky
1 lžíce kapary
Old english mustard – prášek
Pažitku můžeme přidat - nepovinné
sůl
pepř
Špetku cukru krupice
20% smetanu ke zředění majonézy na dresink /nebo netučný jogurt/

Majonéza - Žloutky, kapari, ančovičku, česnek, sůl, pepř, balsamico, citronovou kůru, cukr rozmixujeme. Do vytvořené směsi pomalu za stálého šlehání přiléváme slunečnicový olej, ve druhé fázi pak olivový olej.
Nakrájíme toustový chléb na kostičky a slaninu na nudličky. Slaninu vložíme na rozpálenou pánvičku a vysmaženou slaninu dáme na ubrousek. Do tuku na pánvičce dáme krutonky a necháme je ogrilovat.
Kuřecí prsíčka očistíme, naklepeme tupou stranou nože, osolíme, opeříme, dáme na rozpálenou pánev a ogrilujeme.
Baby salát rozkrojíme na půlky a vnitřní stranou položíme na pánvičku a ogrilujeme na másle.
Dresink - Vymixovanou majonézu dle potřeby zředíme smetanou.
Na talíř vložíme salát, přelijeme dresinkem, posypeme krutonky, položíme  slaninu a steak /můžeme nakrájet/ a položíme na salát. Ozdobíme  bylinkou, eventuálně chilli papričkou.


Jahodový pečený cheesecake

350 g pískového těsta
500 g měkkého tvarohu
250 g zakysané smetany
180 g cukru krupice
4 vejce
1 polévkovou lžíci hladké mouky
250 g čerstvých jahod
80 g čokolády nahrubo nasekané
1 vanilku
sůl
citronová kůra
šlehačku na ozdobu

Pískové těsto vyválíme a vyložíme dortovou formu. Můžeme předpéci asi 10 minut
Tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, citronovou kůru, cukr, sůl, mouku a vanilku vyšleháme.
Na těsto poklademe omyté jahody, pár jich necháme na ozdobu, a zalijeme tvarohovým krémem. Pečeme při teplotě 160°C asi 1 hodinu.
Po vychlazení dozdobíme dle vlastní fantasie šlehačkou, jahodami a čokoládou.

10.díl

Rybí nákyp

Pro bramborovou kaši:
1 kg brambor, oloupané
50g másla
100 g smetany
3 lžíce teplého mléka
Sůl
pepř

Na náplň:
500 ml mléka
450g tresky
1 cibule
1 bobkový list
3 stroužky česneku
2 pórek
70g másla
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce hladké mouky
Kurkuma mletá
sůl
pepř
50g hrášku mraženého
1 lžíce jemně nasekané pažitky
1 citron, jen kůra

Nakrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme bobkový list, posekaný česnek, mouku, promícháme, přidáme kurkumu a zalijeme mlékem. Z bešamelu vyndáme bobkový list, osolíme, opepříme a strouhneme citronovou kůru. Bešamel vymixujeme a přidáme citronovou šťávu. Zapékací misku vymažeme olejem, z bramborové kaše vytvoříme spodní vrstvu, a vložíme nakrájené ryby. Na ně nasypeme zeleninovou směs z nakrájeného pórku, pažitky a hrášku. Vlijeme bešamelovou omáčku a navrch nastříkáme bramborovou kaši. Na ni vlžíme pár kousků másla. Dáme do trouby vyhřáté na 160°C na půl hodiny. Rybí páj podáváme teplý.



Fazolový salát
 
1 hrnek červených fazolí, opláchnout
1 hrnek bílých fazolí, opláchnout
1 hrnek zelených fazolek, nakrájet
1 hrnek cizrny
8 oz skořápky edamame (asi 1 1/4 šálky)
1 hrnek cherry rajčátek
sůl
pepř
1 chilli paprička
1 stroužek česneku
1/2 šálku nasekané petrželky
1 jarní cibulka
1 čajová lžička dijonské hořčice
5 lžic červeného vinného octa
špetka cukru
čerstvě mletý pepř
50 ml extra panenský olivový olej

Pokrájené zelené fazolky trochu oporažíme na zpěněném másle spolu s jemně nakrájeným česnekem. Do mísy nasypeme fazole, přidáme nakrájenou jarní cibulku, bylinky, chilli papričku, přidáme orestované fazolky. Do misky dáme dijonskou hořčici, ocet, cukr, sůl, pepř a olivový olej a vymícháme dresink. Salát mírně promícháme a přidáme dresink. Ozdobíme rajčátky.

Rýžový koláč - Rijstevlaai
150 g rýže na dezerty / rizoto/ kulatá / uvařená v mléce
1 litr mléka
150 g cukru
24 g pudink prášek / karamelový pudink /
4 vejce
2 sáčky vanilkového cukru
75 g másla
1 listové těsto
čokoláda

Máslem vymažeme formu. Vejce naklepeme do mísy, přisypeme cukr a rozšleháme. V mezičase dáme rozpustit máslo do mikrovlnné trouby. Přilijeme rozpuštěné máslo, přisypeme puding a vmícháme uvařenou rýži. Těsto vložíme do formy a na něj nalijeme směs.  Dáme péci na půl hodiny do trouby vyhřáté na 180°C.  Po upečení postrouháme čokoládou. Můžeme servírovat se zmrzlinou.

 

11. díl

Mušle na bílém víně

2 kg mušlí slávek
6 menších mrkví
1 pórek
bílé víno
2 červené cibule
40 g másla
¼ celeru
Sůl
Pepř
1 citron
4 bobkové listy
bylinky

Na mírně přepustěném másle osmažíme nakrájenou cibulku, dáme na ně očištěné mušle, přidáme nakrájený pórek, mrkev, bobkový list, na který strouhneme citronovou kůru, nakrájený celer na kostičky, nasekaný listový celer, sůl a pepř. Přilijeme bílé víno a půl litru vody..  Krátce povaříme, tak, aby zelenina byla al dente. Nasekáme bylinky, kterými mušle posypeme při servírování v hlubokém talíři.  Můžeme zakápnout citronem.


Spirálový zeleninový koláč

1 listové těsto
2 velké mrkve loupané
2 pastináky oloupané
2 cukety
200 gramů sýra hrubě nastrouhaný
2 vejce
200 g zakysané smetany
4 snítka tymiánu
4 snítka rozmarýnu
Sůl
Pepř
citronová kůra

1 platýz
Sůl
Pepř
1 lžíce másla
Tymián

Pastiňák, mrkev a cuketu škrabkou na brambory naplátkujeme. Tři plátky zeleniny dáme na sebe  a začneme točit spirálku, ktreou dobře utahujeme. Zeleniny střídáme, aby vznikla barevná kombinace. Vložíme do tartletky, vyložené listovým těstem a pokračujeme v namotávání zeleniny. Rozklepneme vajíčko, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a vyšleháme. Zalijeme zeleninu v tartletce, sklepneme, aby se zálivka dostala všude a na povrchu ozdobíme raozmarýnem. Může pzastrounout parmezánem.
Kůži na platýzovi nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme a dáme orestovat na rozpálené máslo, kam jsme vložili tymián a rozmarýn a přistrouhli trochu citronové kůry.
Servírujeme spolu se zeleninovou tartletkou.


Rebarborový dort

400 g jahod
400 g rebarbory
500 g měkkého tvarohu
1 vanilkový lusk
6 želatinových plátků
150 g cukru krupice
1 dortové želé
250 ml smetany na šlehání
Piškotový korpus ze tří vajec

2 polévkové lžíce želatiny namočíme do studené vody v poměru 1:5. Škrabkou na brambory naloupeme rebarborové plátky a vložíme do horké vody a oblanžírujeme. Proužky vkládáme přes sebe do dortové formy. Zbylé proužky nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. K nim přikrájíme jahody. Tvraoh se smatenou, cukrem a vanilkou rozšleháme v robotu. V mikrovlnné troubě opatrně rozpustíme želatinu. Do krému vysypeme směs ovoce, zalejeme želatinou a promícháme. Náplň nalijeme na dorta na ni vtiskneme korpus. Plátky rebarbory zahrneme zpátky a přikryjeme fólií. Dáme zatuhnout do ledničky. Ztuhlý dort obrátíme, zbavíme fólie a zaželírujeme. Dozdobíme dle vlastní fantazie.

 

12. díl:

Monsieur Croque s chřestem
Recept:
16 kusů chřestu
olivový olej
sůl
8 plátků toastového  chléba
100 g strouhaný Gruyère, Comté nebo švýcarský sýr, raclette
petrželka

Bešamel:
350 ml mléka
1 menší červenou cibuli
2 lžíce másla
pepř
sůl
45 g  lžíce mouky
Strouhaný muškátový oříšek

Nakrájíme cibulku, zpěníme na másle, přisypeme mouku a zalijeme mlékem, osolíme a opepříme, uvaříme bešamel. Chřest rozpůlíme a na olivovém oleji jemně ogrilujeme. Na lehce otestovaný chéb dáme bešamel, vložíme chřest, na něj trochu bešamelu a přitiskneme druhý chléb. Zbytek bešamelu navrch a položíme plátek sýra. Zagrilujeme v troubě do zlatova. Přizdobíme petrželkou.
Kapustové karbanátky
1,5 kg oloupaných brambor
150 g anglické slaniny
700 g mletého masa
2 lžíce hladké mouky
½ kapusty
2 vejce
1 červenou cibuli
3 stroužky česneku
Celerovou nať
Sůl
Pepř
Hrst čerstvé majoránky – máme-li možnost
Olivový olej

Brambory zalijeme vodou, osolíme, vložíme kousek celerové natě a dáme vařit.
K mletému masu přidáme vejce, nakrájenou slaninu, cibuli, nasekaný česnek, nakrájenou kapustu, nasekanou majoránku, mouku, osolíme a opepříme a zpracujeme směs. Tvarujeme karbanátky a pokládáme na pomoučené prkénko. Pečeme na rozpálené pánvi. Brambory po uvaření omastíme máslem a dobře prosypeme nakrájeným celerem. Můžeme ozdobit nočkem zakysané smetany a ozdobit bylinkou.

Rebarborový koláč

500 g rebarbory
150 g cukr krupice
Skořici
30 g másla

150 g bílků
300 g cukru krupice
kukuřičné lupínky

4 žloutky
200 g másla
200 g hladké mouky
100 g cukru krupice
Nastrouhanou kůru z jednoho citronu
Prášek do pečiva

Vejce, máslo, cukr, citronovou kůru ušleháme, vmícháme mouku s práškem do pečiva a dáme do koláčové formy. Mírně nahrneme do stran. Rebarboru nakrájíme  a dáme orestovat na máslo, na němž jsme zkaramelizovali cukr a přisypali do něj skořici. Prohazujeme, dokud není všechen karamel rozpuštěný. Horkou rebarboru vložíme na těsto a pečeme při 180°C 15 – 20 minut.
Na bílkový krém si svaříme cukr. Zalijeme cukr vodou a svařujeme na bublinu. Horký cukr vléváme do bílků za stálého šlehání. Šleháme do vychladnutí. Přisypeme lupínky a promícháme. Dáme na koláč, pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou. Dáme do trouby na 10 minut při 150°C.


13. díl:


Vafle
500 g hladké mouky
120 g  cukru
3 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
380 ml mléka
12 g másla
1 vanilkový lusk
Citronovou kůru
1 pudinkový prášek
sůl
Jahody
Třešně
šlehačka nebo zmrzlina
5 g čokolády

Bílky ušleháme s cukrem. Žloutky, citronovou kůru, prášek do pečiva, sůl, mouku, mléko a máslo vymícháme v těsto a lehoulince vmícháme vyšlehané bílky. Pečeme vafle.
Cukr promícháme s pudinkovým práškem a trochou studené vody a zalijeme tím třešně, které vaříme na vařiči. Přisypeme skořici. Do vodní lázně dáme rozpustit čokoládu. Jahody rozmačkáme, trochu osladíme, přidáme lžíci šlehačky.
Na upečené vafle dáme jak jahodovou merendu, tak třešňovou omáčku a polijeme čokoládou. Ozdobíme.


Telecí medailonek
600 g telecích medailonků
1 svazek jarní cibulky
1 cuketu
1 pórek
15 g anglické slaniny
3 stroužky česneku
2 velké brambory
sůl
pepř
1 dl smetany
1 paksoi
olivový olej
hrst tymiánu a oregana

Brambory předkrájíme, ale nedokrojíme do konce a vzniklé řezy plníme kousky anglické slaniny. Dáme je na plech, opepříme a pečeme v troubě 15 – 20 minut při 180°C.
Oloupeme česnek, nakrájíme na drobné kousky, vložíme do rozpáleného oleje, přidáme nakrájený paksoi, nakrájenou cuketu a pórek. Na máslo si dáme prohřát bylinky a na ně vložíme osolené maso a restujeme. Podlijeme smetanou. Servírujeme. Brambory posypeme jarní cibulkou.



Carpaccio z melounu a rajčete
1 cukrový meloun Galia
1 masové rajče velké
1 lžíci medu
1 jarní cibulku
1 malou červenou cibulku
Vinný ocet
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
koriandr


Meloun i rajče nakrájíme na tenké plátky. Meloun zbavíme jadýrek a pokládáme spolu s rajčetem na talíř. Nakrájíme cibulku, smícháme ocet s medem, solí a olejem. Meloun s rajčetem posypeme cibulí a cibulkou a polijeme dresinkem, opepříme a nakonec posypeme lístky koriandru.

14. díl:


Artyčok


4 artyčoky
2 g Feta sýr
100 g slaniny
100 g uzený losos
hrst bylinek
1 citron
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce zakysané smetany
Sůl
pepř

Z artyčoku obereme spodní listy a odstříháme nahnědlé konečky lístků. Odřízneme svrchní lístky, rozložíme, osolíme, opepříme, strouhneme na něj sýr, dáme do trouby na 180°C na 20 minut. V průběhu pečení poklademe nakrájenou slaninou. Pečený artyčok zastříkneme olivovým olejem. Konzumujeme stejně, jako ten z páry.
Další artyčok si připravíme v páře. Opět ostříháme, okrojíme a dáme do hrnce na páru. Do vody můžeme dát trochu vína. Na páře může být cca 40 minut až hodinu. Nasekáme bylinky, přistrouháme sýr feta, lososa nakrájíme na jemno, zastříkneme citronovou šťávou, opepříme, špetičkou oleje a lžíci zakysané smetany. Eventuálně dosolíme. Odloupáváme lístky artyčoku máčíme do dipu, stáhneme dolními zuby, až se projíme k prostředku. Odstraníme fialové okvětní lístky a chloupky a prostředek artyčoku poklademe dipem. Servírujeme.

Brusinkový chlebíček
3 hrnky mouky
1 hrnek cukru hnědého
1 prášek do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
1 vyšlehané vejce
1 a ¾ hrnku mléka
½ hrnku másla
1 hrnek ořechů
1 hrnek brusinek
sůl

Smícháme suché složky. Mouku, prášek do pečiva, pomerančovou kůru, cukr, nadrcené ořechy, brusinky, vejce, rozpuštěné máslo, mléko a vymícháme těsto. Dáme do formy. Pečeme při 170°C asi 40 minut.
Servírujeme se zralou goudou.

Salátek s ananasem a mladým špenátem


1 mrkev
Velkou hrst mladých špenátových lístků
¼ očištěného ananasu
1 avokádo
1 čekankový puk
Sůl
Pepř
1 lžíce octu balsamico
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
50 g pikantního sýru

Čekankový puk rozloupeme a aranžujeme na talíř, nakrájíme špenátové listy, mrkev naškrábeme na plátečky, nakrájíme ananas na plátky, vypeckované avokádo nakrájíme na tenké plátky a necháme si je na zdobení a vše promícháme v misce. Zeleninovou směs s ananasem navršíme na čekankový květ. Zakápneme dresinkem a poklademe nakrájeným avokádem. Ozdobíme plátečky sýra.
Dresink vyrobíme z balsamica, medu, oleje, soli a pepře.

15. díl:
Francouzské bagetky

250 ml vody
500 g chlebové mouky
20 g  bílého cukru
5 g soli
15 g sušeného droždí
  1 vaječný žloutek

Do mouky nasypeme droždí, cukr a sůl a promícháme. Pak přilijeme vodu a zaděláme těsto. Necháme vykynout
Vykynuté těsto rozdělíme na tři kusy a vyválíme do tvaru baget. Vložíme do vyhřátě formy, vysypané moukou. Posypeme moukou i na povrchu a dáme péci do trouby.


Teplý salátek s tuňákem

Z ½  citronu nastrouhaná kůra
rajčátka
hrst čerstvých bylinek /petržel, oregano, celerová nať/
100 g cukrový hrášek
100 g tuňák
50 g pórek
100 g karotka
100 g cuketka
2 lžíce másla
1 lžíce majonézy
Citronová šťáva
sůl
pepř

Zeleninu naškrábeme na nudličky Julienne, nakrájíme hrášek, a vložíme do pánve. Tuňáka dáme do pánve na máslo, přidáme k němu citronovou kůru, pepř, sůl. Nakrájíme bylinky a přidáme k zelenině. Smícháme v míse s tuňákem, zakápneme citronem, spojíme lžící majonézy a přidáme nakrájená rajčátka. Promícháme.

Bagety nakrojíme, plníme salátem a posypeme nastrouhaným sýrem.




Skořicové šneky

500 g hladké mouky
60 g  cukru
50 g  máslo
1 vejce
15 g droždí
300 ml plnotučné mléko
5 g soli
85 g hnědého cukru
60 g rozpuštěného másla
15 g mleté skořice
Lžičku  vanilkového extraktu
čtvrtina lžičky mandlového extraktu

vanilka glazura NEVYNECHAT JE BOŽÍ
280 g práškového cukru
60 g másla (rozpuštěné)
1 lžička vanilkový extrakt
Může být přidán rum či citronová šťáva

Do mísy nasypeme všechny ingredience a promícháme a přidáme vejce a mléko a rozpuštěné máslo. Necháme kynout.
Smícháme cukr se skořicí a vanilkovým cukrem.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme na obdélník, potřeme máslem a posypeme cukrem se skořicí. Těsto zatočíme do rolády. Formu vymažeme máslem a skládáme do ní nakrájené šneky, které lehce promazáváme máslem. Necháme je vykynout a vložíme do trouby, vyhřátě na 195°C na 15 minut.

Cukrové glazé
Do moučkového cukru dáme trochu rumu a rozpuštěné máslo a mícháme. Hotové glazé při skapávání z měchačky musí držet formu. Vyrobíme si z pečícího papíru kornoutek, naplníme glazé a zdobíme šneky.

16. díl:

Lilkové lasagně

3 lilky
Olivový olej
2 cibule
400 ml zakysaná smetana
oříšky
12 kousků sušených rajčat
Hrst oříšků
Sýr parmezán dle chuti
sůl
pepř

Lilek nakrájíme na půlcentimetrové plátky a na sucho ogrilujeme. Nakrájíme na drobno cibuli a smícháme ji se smetanou, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme máslem a naskládáme vrstvu lilku. Dáme vrstvu zakysané smetany s cibulí, posypeme oříšky, opět vrstvu lilku a opět zakysanou smetanu a posypeme oříšky. Poklademe nakrájenými sušenými rajčaty. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi tak 20 minut. Na upečené horké lasagně poklademe proužky parmezánu.


Bramborová kaše z pečených brambor

500 g brambor
50 g máslo
200 g zakysaná smetana
3 stroužky česneku
Mléko dle potřeby
sůl
pepř

Brambory dáme péct do trouby. Upečené překrájíme a pasírujeme lisem na brambory. Dáme na ně máslo, které se na horkých bramborách rozpustí. Oloupeme si česnek a nastrouháme ho do brambor. Přidáme zakysanou smetanu, opepříme a osolíme. Přilijeme mléko a ručním šlehačem rozšleháme.


Avokádový salátek

olivový olej
3 rajčátka
Limetka
1 červená cibule
2 avokáda
Hrst čerstvého koriandru
sůl
pepř

Rajčata nakrájíme na kostičky a cibuli na plátky. Avokádo podélně rozřízneme, vyndáme pecku a ve slupce nakrájíme na kostičky. Lžící vykrojíme ven, opepříme, osolíme a lehounce přidáme kůru z limety a vymačkáme šťávu. Můžeme přidat špetku cukru a olivový olej. Nasekáme koriandr a přidáme do salátu.


Mandlový tart bez mouky

600 g rynglí
Z 1 pomeranče nastrouhaná kůra
3 vejce
prášek do pečiva
300 g mandlová mouka
200 g cukru
sůl
cukr krupice
200 g máslo

Máslo ušleháme do pěny s cukrem, solí, vejci a kůrou z omytého pomeranče. Přidáme mandlovou mouku s práškem do pečiva  a promícháme. Dáme do vymazané formy, vysypané mandlovou moukou. Rozetřeme a ozdobíme vypeckovanými rynglami, vypeckovanou stranou nahoru. Pečeme v troubě vyhřáté.

17. díl:

Panenka ve slaninovém kabátku

Špenát

500 g listový špenát
200 ml zakysané smetany
3 větvičky tymiánu
2 stroužky česneku
1 cibulku
150 g slaniny

Nakrájenou cibulku dáme na pokrájenou slaninu do pánve a osmažíme dohněda. Přidáme česnek. Pak nasekaný tymián.
Přidáme pokrájený špenát. Opepříme a osolíme a necháme odpařit vodu. Vmícháme zakysanou smetanu a dál nevaříme.


Panenka

1 vepřovou panenku
3 větvičky rozmarýnu
1 chilli papričku
olej ze sušených rajčat
3 stroužky česneku
150 g slanina
sůl
pepř

Připravíme si kořenící směs, kterou potřeme panenku. Nakrájíme česnek, chilli papričku, přilijeme olej ze sušených rajčat, nahrubo namletý pepř a sůl. Promícháme. Do pekáčku si připravíme rozmarýn. Maso si zatáhneme na pánvi na sucho a pak potřeme marinádou a obalíme slaninou. Vložíme do pekáčku na rozmarýn. Pappnku obložíme nahrubo nakrájeným česnekem, přidáme zbytek marinády a zalijeme zbytkem oleje. Dáme do trouby rozpálené na 180°C, ale ztlumíme ji na 120°C a opékáme asi deset minut. Upečenou panenku nakrájíme a naaranžujeme na špenát. Přidáme pečený česnek. Dozdobíme petrželkou. Jako přílohu můžeme dát pečené brambory, nebo hranolky nebo bramborovou kaši.

Jablečné koláčky

100 g cukru
200 g másla
300 g mouky
10 jablíček
50 gkrystalového cukru
1 vejce
10 g skořice
80 g oříšků
100 g rozinek
Nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
prášek do pečiva

Jablka oloupeme, překrájíme na polovinu a odstraníme jádřince. Nakrájíme je na třímilimetrové plátky a dáme na plech. Připravíme si skořicový cukr a tím posypeme půlky jablek na plechu. Jablíčka dáme rozpéct do trouby na deset minut při 220°C. Nesmí být měkká, ale pružná, tudíž je musíme hlídat. Do mísy dáme máslo, přistrouháme kůru z pomeranče, přidáme vejce a cukr, mícháme. Přidáme mouku a prášek do pečiva, stačí polovina. Přidáme oříšky, hrst rozinek, trošku skořicového cukru a zamícháme. Vyndáme jablka z trouby a necháme vychladnout. Těsto prohněteme a vyválíme. Vykrájíme kolečka a poklademe na plech s pečícím papírem. Jablíčko podélně roztáhneme a opatrně stočíme a vytvoříme růžičky, které vložíme na kolečka z těsta. Dáme do trouby na 190°C na deset až 15 minut. Přizdobíme při servírování šlehačkou a citronovou šalvějí.

18. díl:

Červená řepa

červená řepa i s natí
česnek
olivový olej
citron
sůl
pepř

Nakrájíme listy, oloupeme bulvy a škrabkou nakrájíme na plátky, nasekáme nahrubo česnek, který dáme na rozehřátý olej na pánvi. Na orestovaný česnek vkládáme plátky řepy, přidáme listy, přistrouhneme citronovou kůru, zakápneme citronovou šťávou, opepříme a osolíme a dorestujeme.


Lososový steak

losos
sůl
pepř
máslo

Lososa osolíme a opepříme a vložíme na rozpálené máslo kůží dolů. Obrátíme a doděláme.



Rybí dip

zakysaná smetana
citronová kůra
citronová šťáva
kopr
pepř
sůl
olivový olej

Smícháme zakysanou smetanu, citronovou kůru, šťávu z citronu, kopr, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Promícháme.



Citronový chléb

mouka
suché droždí
sůl
citron
tymián

Mouku dáme do mísy, přidáme suché droždí, sůl a zamícháme. Strouhneme citronovou kůru z celého citronu a šťávu z celého citronu. Přidáme tymián a přilijeme vodu. Zaděláme těsto a prohněteme, vrátíme do mísy a necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a na pomoučeném vále vytvoříme kuličky a vytvoříme „bagels“. Kuličky zmáčkneme a uprostřed kroužku uděláme dírku. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme předkynout do trouby při 40°C. Pak upečeme při 190°C zhruba 15 minut. Před dopečením namažeme vodou.

Bagels rozkrojíme, namažeme lehce máslem, poklademe připravenou řepou s česnekem, lososa rozkrojíme napůl a položíme na řepu, přidáme dip a překryjeme druhou polovinou bagelu.



Smetanové karamelky

bílý cukr
hnědý cukr, namíchaný se zlatým
kondenzované mléko
glukózový sirup – lze zaměnit medem
máslo
arašídy, nebo mandle, nebo pistácie nebo 50 g hořké neslazené čokolády

Do pánve dáme bílý i hnědý cukr, 2 lžíce glukózy, máslo, přilijeme kondenzované mléko a hmotu roztavíme. Přidáme jednu dvě lžičky mleté kávy. Dáme do mísy robota a vymícháme. Karamel vylijeme na silikonovou podložku a uhladíme. Dáme do ledničky vychladit. Nakrájíme nožem namočeným do horké vody na kostičky.

19. díl:

Tvarohový  Míša dort

150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
50 g kakaový prášek
6 vajec
80 ml oleje
Nastrouhaná pomerančová kůra z 1 pomeranče

Náplň:
12 g želatiny
60 g vody
400 ml šlehačky
200 g tvarohu
200 g zakysaná smetana
150 g cukru
1 vanilkový lusk
drobné bobulové ovoce – maliny, borůvky, jahody, rybíz …

Vejce dáme do šlehací nádoby, přidáme cukr, přistrouhneme kůru z pomeranče a ušleháme - cca 15 - 20 minut. V ušlehaném vajíčku zůstává vidět rýha. V závěru přilijeme olej. Prosejeme do směsi mouku s kakaovým práškem a opatrně pomalu vmícháme. Těsto vlijeme do formy vyložené pergamenovým papírem, rozhrneme od středu do krajů a pečeme při 180°C cca 30 minut. Pokud je piškot pružný na omak, je pečený. Vyndáme korpus z ráfku a necháme vychladnout. Korpus rozkrojíme.
Do kotlíku dáme zakysanou smetanu, tvaroh, smetanu na šlehání, vanilku, cukr a šleháme.
Želatinové plátky dáme do ledové vody a po nabobtnání je vyždímáme a rozpustíme v mikrovlnné troubě a zaléváme do připraveného krému. Vmícháme a krém nalijeme na korpus a přikryjeme vrchní částí korpusu. Dáme vychladit do lednice. Na dort nalijeme vychlazené glazé a necháme stéci. Ozdobíme ovocem.


Kakaové glazé / poleva

2 polévkové lžíce másla
280 g moučkový cukr
3 polévkové lžíce mléka
50 g kakaový prášek

Do rendlíku dáme máslo, mléko, cukr a kakaový prášek. Přivedeme k varu. Mícháme a nenecháme příliš ztvrdnout. Vylijme do mísy a vymícháme, aby vychladla.




Kapustové karbanátky

500 g mletého masa
3 namočené housky v mléce
2 vejce
80 g špeku
olivový olej
200 g kapusta
3 stroužky česneku
1 cibulka
100 gnastrouhaného tvrdého sýra
sůl
pepř


Do stroje dáme mleté maso, opepříme, osolíme, přidáme vejce, nakrájený špek nadrobno, cibule najemno nakrájená, nasekaný česnek, nakrájené kapustičky, housky namočené v mléce vyždímáme a přidáme, nastrouhané zbytky sýrů  a zamícháme karbanátkové těsto. Tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme.



Bramborový salát

1 cibule
1 pórek
1 masová paprika červená
400 g vařených zámeckých brambor
50 g máslo
sůl
pepř
½ hrsti petrželky
½ koriandru

Nakrájíme cibuli a usmažíme na másle. Papriku oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli, nakrájíme pórek a přidáme k zelenině. Osolíme, opepříme a přidáme brambory. Promícháme se zeleninou. Nahrubo nasekáme petrželku a koriandr a nasypeme na brambory.



Pažitková zakysaná smetana – dip na salát

pažitka
200 ml zakysaná smetana
sůl
pepř
olivový olej

Pažitku nasekáme nadrobno a smícháme se smetanou, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a promícháme.

20. díl:

Plněné papriky  zapečené  s araukana vajíčkem

hrst listového špenátu
150 g zakysané smetany
6 araukana vajíček
6 plátků slaniny
3 papriky
sůl
pepř
1 stroužek česneku
1 malou cibulku
2 lžíce petrželky

Česnek, cibuli a petrželku nakrájíme a dáme do zakysané smetany, Osolíme, opepříme a vymícháme. Papriky oloupeme, překrojíme a vyjmeme semínka, poskládáme na pekáček a vložíme do nich špenátové listy, plátek slaniny, ochucenou zakysanou smetanu a vytvoříme v paprice jamku, abychom tam mohli klepnout vajíčko. Po naplnění vajíčky, dáme do trouby a pečeme při 150°C a to takovou dobu podle toho, jaká chceme mít vajíčka.
Servírujeme na listovém salátu s toustíky z domácího chleba.


Nudle udon se žampiony

500 g špagety udon
200 g žampionů
1 cibuli
1 pórek
1 mrkev
1 citronovou trávu
2 stroužky česneku
1 chilli paprika
sojová omáčka
sezamový olej
rybí omáčka

Nakrájíme cibuli, česnek, citronovou trávu a dáme na tři lžíce sezamového oleje na pánev. Mrkev nakrájíme škrabkou na tenké proužky a přidáme do pánve. Přidáme pokrájený pórek a nakonec žampiony. Přidáme pokrájenou chilli papriku a přisypeme předvařené nudle udon. Dochutíme rybí a sojovou omáčkou.







Piškotové lívanečky

máslo
100 g cukru krupice
100 g hladké mouky
4 vejce
50 ml oleje
Z ½ citronu nastrouhanou kůru
80 g sušených brusinek
80 g nastrouhaných mandlí s pistáciemi
sůl
300 g jahod
2 lžíce cukru

Krém:
250 g tvarohu
250 g smetany ke šlehání
50 g cukru krupice

Vajíčka šleháme s cukrem, 20 minut. Do vajíček prosejeme mouku, přisypeme kypřící prášek a sůl, přistrouháme kůru z citronu a opatrně zamícháme. Rozpálíme lívanečník s máslem a pokládáme těsto, do každého lívanečku dáme pár brusinek a posypeme oříšky. Obracíme. Uděláme si jahodovou merendu -  jahody v misce mírně osladíme a necháme je pustit šťávu. Na upečené lívanečky si naaranžujeme jahůdky a přizdobíme vychlazeným krémem a zdobíme mátovou větvičkou.

22. díl:

Arašídové cukroví
130 g másla
200 g arašídového másla
140 g cukru
1 velké vejce
300 g  hladké mouky
sůl
prášek do pečiva



Sladké brambory s vlašskými ořechy
4  středně sladké brambory
Olivový olej
Sůl
Pepř
1/2 šálku smetany
2 polévkové lžíce medu
Kůra z pomeranče 1
2 šálky vlašských ořechů
Hrst  kerblíku

Hovězí steak
300 g hovězí maso na grilování
Sůl
Pepř

Gratinovaná řepa
150 g cottage cheese
Barevné řepy oloupané
Hrst petržele
Sůl
Pepř
1 vejce
Sýr Pecorino


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Neváhejte a napište nám