MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 1. řada

MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY...

Recepty z 1. série vašeho oblíbeného pořadu

úvod PořadyMAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 1. řada

MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 1. řada

Více informací o Mirce a pořadu Maminčina kuchyně, naleznete na:


www.patissiermirka.eu
http://instagram.com/mirkavangils
www.facebook.com/mirkavangils
http://www.youtube.com/user/TheMirkavangils
http://www.youtube.com/user/ThisChefIsLazy

6. díl:


Cronuts
3/4 šálku mléka
1 lžíce sušených kvasnic
1/3 šálku cukru
2 velká vejce
1 vanilkový cukr
3 1/2 šálku hladké mouky
½ lžičky soli
200 g másla
Medové glazé:
150 g moučkového cukru
4 polévkové lžíce medu
1 – 2 lžíce citronové šťávy
 
Z mouky, vajec, mléka, soli, cukru a droždí zaděláme těsto. Vypracujeme a necháme odpočinout.
Uvaříme si pistáciový puding. Rozválíme těsto a na něj dáme máslovou část, rozetřeme a poskládáme, přikryjeme a necháme odpočinout. Po 15 minutách, kdy nám nakynulo opět rozválíme, složíme a necháme přikryté odpočinout. Znovu rozválíme – skládání a válení opakujeme třikrát. Nakonec rozválíme, vykrájíme kroužky bez středů a necháme přikryté vykynout. V mezičase si rozpálíme olej. V něm smažíme vykynuté cronuts, nezapomeneme je obracet. Hotové klademe na ubrousek. Ještě teplé můžeme sypat skořicovým cukrem. Připravíme si medové glazé – smícháme moučkový cukr s medem a citronovou šťávou. Zdobíme jím cronatsy, které jsme naplnili pistáciovým pudinkem. Dozdobit můžeme i čokoládovou polevou.
 
 
 
Hráškové cupcakes s levandulí
150 g mraženého hrášku
150 g másla, měkčeného
125 g cukru krupice
1 lžíce levandulového květu sušeného nadrceného
3 vejce
kůra z 1 citronu nebo limetky
150 g hladké mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
½ lžičky soli
 
150 g moučkového cukru
3 polévkové lžíce citronové šťávy
čokoládu na zdobení
 
 
Do mixéru nasypeme hrášek, sůl, limetkovou kůru, cukra vejce a mixujeme,  pak přidáme máslo, levanduli, mouku a prášek do pečiva a opět mixujeme. Těsto vyndáme do misky a ještě jednou ručně promícháme. Dáme do formiček na mufinky a pečeme v troubě rozpálené na 190°C 15 až 20 minut.
Poleva z bílé čokolády – do mléka přidáme bílou čokoládu a opatrně rozpustíme v mikrovlnné troubě. Poléváme mufiny a přizdobujeme perleťovými bonbonky. Můžeme přizdobit klasickou čokoládou.
 
 
 
Cheesecake s uzeným kuřetem a sušenými rajčaty
1 balíček listového těsta
1 polévková lžíce másla
250 g tvarohu
200 g zakysané smetany
6 vajec
200 g uzeného kuřecího stehna
150 g cherry rajčátek
100 g sýra Pecorino
1 plévková lžíce tymiánu
chilli paprička
sůl
pepř
 
 
Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř, trochu sýra pecorino, tymián a chilli papričku. Nakrájíme kuřecí maso na plátky a naskládáme na těsto, které jsme připravili do formy. Zalijeme umíchanou směsí, navrch poskládáme pokrájená  rajčátka. Pečeme v troubě na 190°C, po  5 minutách ztlumíme na 170°C a pečeme cca 20 minut. Servírujeme na zelených salátech, na povrch přistrouhneme pecorino a dozdobíme čerstvým tymiánem.
 
 
 
5. díl:
Králičí terina se šalvějem
2 králičí zadní stehna, vykostěná a nasekaná na 4 cm kousky
2 stroužky česneku
50 g šalvěje
1 cibule
400g vykostěného bůčku
200g špeku
1 chilli papričku
sůl
pepř
12 plátků prorostlé slaniny
 
 
Rozkrájíme očistěné maso z králičích stehen, z bůčku a špeku odstraníme kůži a nakrájíme, na jemno nakrájíme cibulku a česnek, chilli papričku a šalvějové listi a přidáme do masa. Osolíme a opepříme. Vyložíme terinu alobalem a na něj poskládáme plátky slaniny. Promícháme masovou směs a napěchujeme do terinky, zmáčkneme a eventuálně doložíme slaninou a zavřeme, opět zmáčkneme. Terinu dáme do trouby vyhřáté na 160°C na hodinu až hodinu a půl do pekáčku s předehřátou vodní lázní. Hotovou terinku vyklopíme z formy a nakrájíme. Servírujeme s čočkovým salátem.
 
 
 
Čočkový salát se stříbrnou cibulkou a klobáskou
250 g vařené čočky
3 bobkové listy
1 lžička medové hořčice
150 g klobásky
250 g cherry rajčátek
340 g stříbrných cibulek – naložených
sůl
pepř
20 g petrželky
 
Na kostičky nakrájenou klobásu dáme lehce osmažit, rajčátka nakrájíme na čtvrtky. Do mísy nasypeme vařenou čočku a přidáme osmaženou klobásu, rajčátka, na hrubo nakrájenou petrželku, přidáme cibulky, hořčici, sůl a pepř.
 
 
 
Mini Yorkšírský pudink se šunkou a krémovým sýrem
200 ml mléka
200 g hladké mouky
4 vejce
Sůl
olej do forem
 
100 g smetanového sýra
100 g crème fraiche
8 plátků šunky, na polovinu
1 velká hrst řeřichy
1/2  šalotky
1 stroužek nasekaného česneku, nasekané
20 g strouhaného Parmigiano Reggiano
100 ml olivového oleje
pažitka
pepř
sůl
 
Do formiček na mufinky si nalijeme po kávové lžičce oleje, dáme do trouby, nastavené na 250°C a necháme rozpálit. Do mouky dáme sůl, pepř, vejce a mléko a zamícháme. Do rozpáleného oleje ve formičkách nalejeme těsto a dáme zpět do trouby. Tady chybí doba pečení.
Do misky dáme ricottu, krémový sýr a osolíme a opepříme, přidáme na jemno nasekanou šalotku.  Přidáme na jemno nakrájíme šunku, část jsme si nechali na ozdobu, přistrouháme parmazán a na jemno nakrájenou pažitku. Eventuálně dosolíme.
Yorkshirky naplníme krémem a ozdobíme dle své fantazie.
 
 
Quinoa s grapefruitem, hruškou a kozím sýrem
280 g Quinoa
2 lžíce majonézy
1 lžičku jemně strouhaného křenu
2 hrušky
2 grapefruity – červené
15 g čerstvé máty
40 g rukoly
petržel
150 g kozího sýru
pepř
sůl
 
 
Na cca 10 min dáme vařit quinou. Do mísy dáme vyfiletovaný grep, zbylý střed vyždímáme, na větší kousky nakrájenou oloupanou hrušku, nastrouhaný křen, majonézu, osolíme, opepříme, přidáme zcezenou quinou. Salát servírujeme s rucolou, na povrch salátu  nadrobíme kozí sýr a položíme petžel.
 
 
4. díl:
Polévka z mořských plodů
1 středně velká mrkev, jemně nakrájená
2 stonky řapíkatého celeru, jemně nakrájený
3 (750g) brambory, oloupané, nahrubo nastrouhané
1 l kuřecího vývaru
500g mořských plodů
200 ml smetany na šlehání
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
2 pl nasekané čerstvé pažitky
2 pl nasekané čerstvé petrželky
 
Mrkev nakrájíme na  tenké nudličky, celer také nakrájíme na jemno. Do hrnce dáme máslo, které lehce přepustíme a jako první orestujeme mořské plody. Mezitím si nastrouháme nahrubo brambory. Do orestované směsi přidáme nakrájenou zeleninu, zamícháme, opepříme, osolíme a chvíli restujeme. Pak přilijeme vývar a necháme povařit. Pak přidáme nastrouhané brambory a necháme zavařit. Do hotové polévky nalijeme smetanu a přidáme nakrájenou petržel s pažitkou. Servírujeme a zdobíme lístkem petrželky.
 
Bramborový salát s kapustičkami
500 g brambor vařených ve slupce
500 g kapustiček orestovaných lehce na másle
1 lžíce másla
2 šalotky oloupané
120 g anglické slaniny
200 g polníčku
50 g nastrouhaného parmazánu
chilli paprika
sůl
pepř
 
 
Nakrájíme na nudličky slaninu a na plátky šalotku. Na rozpálenou pánvičku dáme máslo a přidáme orestovat slaninu a šalotku. Po chvíli přidáme kapustičku. Brambory nakrájíme na hrubá kolečka a dáme do mísy. Přidáme orestovanou kapustičku s cibulí a slaninou a osolíme a opepříme. Vmícháme polníček a nakrájenou chilli papričku. Na talíři zdobíme nastrouhaným parmazánem.
 
 
 
Treska na másle
4 porce tresky
3 polévkové lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce másla
sůl
pepř
 
 
Tresku osolíme, opepříme a pomoučíme. Vložíme na máslo a opečeme.
 
 
Medovo – jogurtový cheesecake
200 g  cereálních sušenek
85 g másla
250 g řeckého jogurtu
750 g mascarpone
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
nastrouhaná kůra z 1 citronu
250 ml medu
100 g mandlových lupínků
 
Rozmixujeme sušenky s máslem a směs napěchujeme do formiček, do každé vložíme jednu polévkovou lžíci. Vymícháme jogurt a mascarpone s pomerančovou a citronovou kůrou, osladíme medem. Do formiček nasypeme na upěchovanou směs trochu mandlových lupínků a na ně vložíme náplň a opět posypeme mandlemi. Pak dezert dáme do trouby na cca 20 min při 180°C. Zakápneme medem.
 
 
Citrusový salát s bílou čokoládou
1 pomeranč oloupaný
1 grapefruit oloupaný
2 citrony oloupané
1 vanilkový cukr
100 ml medu
špetka mleté skořice
½ chilli papričky
2 lžíce pistácií loupaných
10 g mátových lístků
špetku soli
50 g bílé čokolády krouhané
 
 
Z oloupaného grapefruitu, pomeranče a citronu připravíme filetky /po jednotlivých měsíčcích/ a poskládáme na plochý tác. Do vanilkového cukru přidáme trochu soli a směsí posypeme filetky z ovoce, které pustí šťávu. Posypeme trochou skořice a nakrouháme bílou čokoládu. Nakrájíme očistěnou chilli papričku a posypeme, přidáme pistáciové oříšky a polijeme medem a posypeme mátovými lístky. Můžeme přidat lístek šalvěje.
 
 
3. díl:
Polévka z červené řepy se sýrem feta
500 g předvařené oloupané červené řepy 
1 šalotka
1 pórek
2 lžíce olivového oleje
500 ml kuřecího vývaru
100 g feta sýra
Pepř
Sůl
ovčí sýr  pecorino
 
Nakrájíme na drobno cibulku a dáme smažit na olivový olej. Červenou řepu nastrouháme a přidáme k cibulce. Zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Zelenou část pórku nakrájíme na kolečka a sýr feta na drobné kostičky. Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme na minutku pórek a servírujeme.  Na talíři přidáme sýr feta a ozdobíme bylinkami. Nakonec přistrouháme sýr pecorino.
 
 
Králík na černém pivě
4 králičí stehna
1 lžíci hladké mouky
100 g špeku
2 cibule oloupané a nakrájené
200 ml černého piva
400 ml drůbežího vývaru
Hrst bylinek
Pepř
Sůl
trochu oleje
 
Stehna očistíme, z obou stran zasypeme solí a pepřem, pomoučíme a dáme na rozpálenou pánev. Orestujeme, aby se zatáhla šťáva v mase. Stehna dáme na pekáček, posypeme nakrájenou cibulí, přidáme nakrájenou slaninu a nahrubo nasekané bylinky. Zalijeme černým pivem a kuřecím vývarem. Dosolíme a dopepříme a dáme do trouby. Pečeme zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 200°C. Při pečení obrátíme a dopečeme.
 
 
 
Kedlubnový tart tatin
2 kedlubny, oloupané a nakrájené na plátky
40 g cukru
25 g másla
3 lžičky čerstvého tymiánu
sýr
špetku pepře
sůl
listové těsto
 
 
Formu vymažeme máslem a vyložíme ji kedlubnou nakrájenou na plátky. Opepříme, osolíme a trošku pocukrujeme. Posypeme tymiánem a postrouháme sýrem. Listové těsto rozválíme na 4 mm silnou placku a vložíme na formu. Trochu vtiskneme dovnitř a okraj odkrojíme. Zahrneme u krajů dovnitř a propícháme vidličkou. Pečeme v troubě na 200°C cca půl hodiny. Po upečení vyklopíme. Zdobíme čerstvým tymiánem.
 
 
Churros s čokoládovou omáčkou
1 šálek mléka
1/2 šálku másla
2 pl cukru
1 šálek hladké mouky
3 vejce
sůl
olej na smažení
skořicový cukr
 100 g hořké čokolády
100 g kokosového mléka
 
Hrnek mléka a máslo svaříme se špetkou soli a cukrem, jakmile jde mléko nahoru, přidáme hrnek mouky, vmícháme a řádně zavaříme. Do zchlazené hmoty přimícháme vejce. Těsto dáme do stříkacího sáčku a předehřejeme si olej. Těsto stříkáme do rozpáleného oleje a smažíme. Po vyjmutí pokládáme na ubrousek. Pak lehce posypeme skořicovým cukrem. Kokosové mléko přivedem k varu a rozpustíme v něm čokoládu a připravíme omáčku. Churros servírujeme talíři dohromady s miskou omáčky.
 
 
 
 2. díl:
Chřestová polévka
500 g chřestu oloupaného/mraženého
150 g anglické slaniny
1 l kuřecího vývaru
sůl
pepř
muškátový květ
1 velkou cibuli oloupanou a nakrájenou na jemno
2 polévkové lžíce másla
200 ml smetany na šlehání
 
Mražený chřest zalijeme vroucí vodou cca na jednu minutu. Nakrájíme na jemno cibuli a dáme zesklovatět na máslo. Zasypeme moukou a promícháme. Přidáme muškátový květ, opepříme, osolíme a necháme lehce smažit. Zalijeme vývarem a promícháme. Chřest nakrájíme. Do polévky dáme bílé konečky. Vršky necháme na konec, budeme vařit jen minutu. Nakrájíme slaninu a osmažíme. Vymačkáme z ní tuk a dáme vysušit na ubrousek. Omastek ze slaniny si necháme na přípravu kohouta.
Zavařenou polévku rozmixujeme a přidáme do ní špičky chřestu. Můžeme přidat slaninu a nebo si ji nechat jako ozdobu na talíři. Na závěr vmícháme smetanu. Tou pak můžeme ozdobit ještě i na talíři. Na talíři zdobíme pažitkou  nebo petrželí.
 
 
 
Kohout po toskánsku
1 kohoutek
hrubá sůl
kuřecí vývar
1/3 šálku extra panenského olivového oleje
2 lžičky strouhané citronové kůry
1/3 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
3-4 stroužky česneku, rozmačkané
čerstvý rozmarýn
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
2 citrony
 
Kohouta naporcujeme, osolíme, opepříme a orestujeme, aby se zatáhla v mase šťáva a to získalo chuť. Kousky naskládáme do pekáčku. Jeden citron nakrájíme na plátky a poklademe jím maso. Rozmačkáme česnek, zasypeme hrubou solí a rozetřeme. Touto směsí potřeme maso. Opepříme na  hrubo namletým pepřem, zasypeme rozmarýnem a postrouháme citronovou kůrou. Ze zbylého citronu vymačkáme na maso šťávu a zalijeme jej olivovým olejem. Nakonec podlijeme kuřecím vývarem. Pečeme cca hodinu až hodinu a půl při teplotě 180 – 190°C.
 
 
 
Fettuccine s kadeřávkovým pestem
300 g špaget/fettuccine
200 g kadeřávku
65 g piniových oříšků
2 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
100 g ovčího sýra nastrouhaného /Pecorino/
Sůl
Pepř
 
Vodu na těstoviny řádně osolíme a do vroucí vložíme fettuccine. Po uvaření scedíme.
Z kadeřávku si připravíme srdíčkové listy, z nichž odstraníme košťály. Nakrájíme a dáme do hmoždíře. Přidáme nahrubo nakrájený česnek a piniové oříšky. Osolíme, opepříme a přistrouháme sýr. Zalijeme olivovým olejem a drtíme. Hotové pesto vmícháme do těstovin. Při servírování dozdobíme nastrouhaným sýrem.
 
 
 
Lahodný citronový dortík
4 vejce
150 g cukru krupice
250 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
75 g másla
kůru ze dvou citronů
citronová šťáva ze dvou citronů
špetku soli
 
Poleva:
džus ze tří citronů
3 lžíce rumu
100 g moučkového cukru
 
 
Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Do žloutků nastrouháme kůru z celého citronu a přes sítko přecezenou vymačkanou šťávu. Přidáme poloviční množství cukru, druhou polovinu cukru nasypeme do bílků. Ke žloutkům přidáme máslo a sůl a vyšleháme. Z bílků ušleháme sníh, ne úplně do tuha. Opatrně vmícháme sníh do těsta. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto dáme do formy. Rozetřeme od středu do krajů. Pečeme cca 30 min v troubě vyhřáté na 180°C.
Polevu ušleháme z moučkového cukru, rumu a citronové šťávy. Dolejeme tolik rumu, aby z cukru vznikla poleva.
Polevu nalijeme na ještě horký dort. Můžeme přizdobit kandovaným ovocem, oříšky a nebo čokoládou.
 
 
 
1. díl:
Krémová cibulová polévka s maďarskou klobásou a sýrem
8 cibulí oloupaných a nakrájených
2 lžíce másla
1 l kuřecího vývaru
120 ml sladké smetany
100 ml bílého vína
15 g čerstvé majoránky
100 g makaronů
200 g choriza
80 g nastrouhaného sýra
Pepř
Sůl
 
Cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme na přepuštěném másle, přidáme víno, zalijeme kuřecím vývarem a dostatečně osolíme a opepříme. Necháme vařit do měkka, cca 1 hodinu.
V osolené vodě uvaříme malé makaronky, slijeme.
Na rozpálené pánvičce osmažíme klobásu, necháme vypéct tuk. Do vypečeného tuku přidáme cibuli, kterou necháme zezlátnout. Na ubrousku pak necháme odsát přebytečný tuk.
 Když je cibule měkká, rozmixujeme ji, dosolíme a zalijeme smetanou. Přidáme uvařené těstoviny, rozemnutou majoránku a nalijeme do talíře. Zdobíme klobásou s usmaženou cibulkou a sýrem.
 
 
Kotlet pečený na kořenové zelenině s pastiňákovým pyré
4 velké brambory oloupané a nakrájené na čtvrtky
2 velké pastiňáky oloupané a nakrájené na hranolky
1 červená cibule oloupaná a nakrájená na plátky
2 lžíce olivového oleje
2 hrušky oloupané a nakrájené na čtvrtky
2 lžíce balsamica
2 lžíce medu
rozmarýn
4 plátky vepřové kotlety
Sůl
Pepř
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 lžíce hořčičného semínka
 
Maso pomoučíme, opepříme a osolíme, posypeme hořčicovým práškem a plátky naskládáme na sebe, aby se okořenily i z druhé strany.  Maso vložíme do pekáčku, lehce vmáčkeneme, přidáme hrušky, cibuli, rozmarýn opatrně s množstvím a máslo. Posypeme nasekaným česnekem. Zastříkneme balsamicem, malinko polejeme olivovým olejem, lehce ještě jednou opepříme, osolíme a na závěr přelijeme medem. Pekáček přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby, zahřáté na 220°C. Pečeme třičtvrtě hodiny až hodinu. Poté sejmeme pokličku a necháme v troubě dopéci, aby maso získalo barvu.
 
Pastiňákové pyré
400 g brambor oloupaných nakrájených
400 g pastiňáku oloupaného a nakrájeného
80 g másla
200 ml mléka
Sůl
Pepř
Hrst pažitky nakrájené
 
Oloupané brambory a pastiňák v poměru 1:1 nakrájíme do hrnce, omyjeme, dáme novou vodu, důkladně osolíme a uvaříme. Když jsou brambory a pastiňák měkké, slijeme vodu, přidáme máslo, zalijeme mlékem a vyšleháme. Pyré na talíři ozdobíme pažitkou.
 
Hruškovo – čokoládový tart
100 g hnědého cukru
1 vejce
Špetka soli
100 g másla
150 g hladké mouky
Nastrouhaná kůra z jednoho citronu
4 až 6 hrušek oloupaných a nakrájenách na vějířky
100 g slazené tmavé čokolády
2 vejce
80 g  cukru
300 ml mléka plnotučného
1 čokoládový pudinkový prášek
med
Hnědý cukr, vejce, máslo nakrájené na kostičky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a mouku zpracujeme na těsto. Hotové těsto rozválíme, natočíme na váleček a přeneseme do formy. V kastrolu připravíme za stálého míchání puding. Do horkého pudingu přidáme čokoládu a necháme rozpustit. Krém nalijeme na těsto do formy. Očistíme hrušky, nakrájíme na vějířky a poklademe na krém. Můžeme ještě navíc posypat ořechy podle chuti. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C 30 – 40 min. Pečeme hlavně odspodu, protože odspodu a po stranách je syrové těsto. Svrchu necháme na konec jen trochu zabarvit. Po upečení poléváme medem. Při servírování můžeme doplnit šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.



Neváhejte a napište nám