MAMINČINA KUCHYNĚ - vánoční recepty

MAMINČINA KUCHYNĚ - vánoční...

úvod PořadyMAMINČINA KUCHYNĚ - vánoční recepty

MAMINČINA KUCHYNĚ - vánoční recepty

21.  epizoda

Dýňová kuřecí polévka

1 – 2  kuřecí stehenní řízky
750 g  dýně
2 mrkve
3 stonky celeru
2chilli papričky
2 zelené papriky
1 velká cibule
sůl
pepř
3 snítka tymiánu

Plněná zapečená dýně


1 malá dýně Hokaidó
2 polévkové lžíce másla
6 plátků slaniny
1 cibule
3 stonky celeru s listem
1 brambor
strouhanka
150 g sýru
Sůl
pepř


Dýňové cookies s bílou čokoládou


400 g  hladké mouky
200 g dýňové pyré
1 prášek do pečiva
200 g cukru
130 g másla
1 lžička skořice
½ citronu - kůra
Špetka soli
150g  bílé čokolády

22. epizoda

Arašídové cukroví


130 g másla
200 g arašídového másla
140 g cukru
1 velké vejce
300 g  hladké mouky
sůl
prášek do pečiva



Sladké brambory s vlašskými ořechy


4  středně sladké brambory
Olivový olej
Sůl
Pepř
1/2 šálku smetany
2 polévkové lžíce medu
Kůra z pomeranče 1
2 šálky vlašských ořechů
Hrst  kerblíku

Hovězí steak
300 g hovězí maso na grilování
Sůl
Pepř

Gratinovaná řepa


150 g cottage cheese
Barevné řepy oloupané
Hrst petržele
Sůl
Pepř
1 vejce
Sýr Pecorino

23. epizoda: ADVENT je tu!

Punč

1 lt červeného vína
10 cl Rum
10 cl Portské
120 g Rozinky
120 g Brusinky
1 Vanilkový lusk
Cukr dle chuti
3 kousky celé skořice
1 Citron
3 celé hvězdičky badyán
2 Mandarinky


Dýňový dort

750 g dýňového pyré
250 g tvaroh
1 pomeranč – kůra i šťáva
200 g cukru
100 g medu
500 g šlehačky
30 g želatiny

Piškotový dort


120 g cukru krupice
4 vejce
100 g  hladké mouky
50 g rostlinného oleje
1 polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry


Vánoční ovocný chlebíček

 500 g mouky
1 prášek do pečiva
150 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 špetka kardamonu
1 špetka strouhaný muškátový oříšek
3 celá vejce
300 g másla
200g rozinky
100 g kandované citron nakrájený
100 g mandlí
50 g rozpuštěného másla
50 g moučkový cukr

 


24. epizoda:


Mini croissants se šunkou a sýrem


Recept
500 g hladké mouky
250 g mléka
  70 g cukru krupice
   6  g soli
   5 žloutků
250 g másla
150 g šunky nakrájené
150 g sýru nakrájeného


Brioška s uzeným úhořem


Recept
250 g hladké mouky
150 g vajec
30 g cukru krupice
10 g sušeného droždí
3 g soli
125 g másla
mléko podle potřeby, víceméně není třeba
3 uzené úhoře, vykoštěné a zbavené kůže
Citronovou kůru nastrouhanou z jednoho citronu a šťávu na zastříknutí
pepř
1 cibule

Prosátou mouku, vejce, cukr, sůl, cukr dáme do mísy a promícháme i s suchým droždím, rozmíchaném ve dvou lžících mléka. Do dobře promíchané směsi přidáme změklé máslo a dobře vyhněteme. Ideálně necháme těsto přes noc v lednici, a pak zpracujeme na výrobky.


Košíčky se špenátem, kozím sýrem a kaštany


Recept:
Filotěsto
100 g upečených oloupaných jedlých kaštanů
1 cibule
Velkou hrst čerstvých špenátových listů
100 g slaniny nadrobno nakrájené
150 g kozího sýru
50 g 12%-ní smetany
2 vejce
Pepř
Sůl
Olivový olej


25. epizoda:

KOKOSKY

Recept:
4 bílky
250 g neslazených sušených
kokosových chipsů
200 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
špetka soli
50 g čokoládových pecek

SPECULAAS


Recept:
110 g másla
150 g hnědého cukru
50 ml mléka
250 g mouky
10 g prášku do pečiva

Původní směs koření:
10 g skořice
5 g muškátový oříšek
5g hřebíček
5 g zázvor
2 g bílý pepř


ČOKOLÁDOVÉ sušenky

60 g másla
120 ml mléka
2 vejce
80 g cukru krystal
50 g hnědý cukr
Špetku perníkového koření
45 g kakového prášku
115 g  mouky
½ prášku do pečiva
Vanilkový cukr
1 mandarinku


100 g smetance na šlehání
100 g hořké čokolády


Mandlové obláčky

Recept:
280 g marcipánu
240 g krupicového cukru
Špetku soli
2 bílky

Popřípadě piniové oříšky
Moučkový cukr na posyp

Postup:
Marcipán rozdrobíme a smícháme s cukrem, až vznikne drobenka. Bílky prošlehneme, ale ne úplně do sněhu. Spojíme s drobenkou do hladké hmoty. Můžeme přidat trochu mandlového aroma.
Pokud chceme mít „Pignoli“, pak kuličky hmoty namočíme do piniových oříšků.
Mandlové obláčky vyrobíme z kuliček hmoty, které pocukrujeme a třemi prsty vtlačíme důlky.
Pečeme na pečícím papíře a v předehřáté troubě na 180°C asi 15 - 20 minut

26. epizoda:

Paris Brest


Odpalované těsto:
75 g mouky
40 g másla
2 vejce
10 cl vody
1 lžíce cukru
Špetka soli 1

Krém:
50 g cukru
3 žloutky
2 lžíce kukuřičného škrobu
25 cl mléka
150g nesolené (50 g + 100 g)máslo
plátky mandlí
120 g pralinky


Dýňový závin


200 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
100 g zakysané smetany
1 žloutek
90 g cukru
90 g másla
Citronová kůra
1 kg nastrouhané dýně
Cukr krupice dle chuti
Skořici mletou dle chuti
Šťávu a kůru z jedné limetky
80 g sušených brusinek
120 g vlašských ořechů
2 polévkové lžíce
4 – 5 polévkové lžíce strouhanky
1 vejce




Babiččina vánočka


Recept:
150 g másla
80g jemného krystalového cukru
4 žloutky
špetka soli
vanilka
balíček sušeného droždí
1/4l mléka
500g hladké mouky
100g hrozinek oprané a namočené v trošce rumu
50g citronády – nemusíme dát
kůra z 1 citronu
100g oloupaných opražených mandlí, na hrubo posekaných
trošku strouhaného muškátového oříšku


1 vejce na potření
oloupané, celé mandle na ozdobu
Příprava:
Vánočku zajistíme (napícháme uprostřed v odstupech špejle, důležité je zajištění konců) asi pěti špejlemi tak 12cm dlouhými. Přikryjeme utěrkou a dáme vykynouti.

Vykynutou potřeme trochu našlehaným vajíčkem, na každou vystouplou část ¨copů ¨položíme celou mandli, necháme trochu oschnout a pak ji ještě jednou potřeme.
Pečeme při 180°C asi hodinu




 

 



Neváhejte a napište nám