MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 3. řada

MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY...

úvod PořadyMAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 3. řada

MAMINČINA KUCHYNĚ - RECEPTY 3. řada

Více informací o Mirce a pořadu Maminčina kuchyně, naleznete na:

www.patissiermirka.eu
http://instagram.com/mirkavangils
www.facebook.com/mirkavangils
http://www.youtube.com/user/TheMirkavangils

15. díl:


Francouzské bagetky

250 ml vody
500 g chlebové mouky
20 g  bílého cukru
5 g soli
15 g sušeného droždí
  1 vaječný žloutek

Do mouky nasypeme droždí, cukr a sůl a promícháme. Pak přilijeme vodu a zaděláme těsto. Necháme vykynout
Vykynuté těsto rozdělíme na tři kusy a vyválíme do tvaru baget. Vložíme do vyhřátě formy, vysypané moukou. Posypeme moukou i na povrchu a dáme péci do trouby.


Teplý salátek s tuňákem

Z ½  citronu nastrouhaná kůra
rajčátka
hrst čerstvých bylinek /petržel, oregano, celerová nať/
100 g cukrový hrášek
100 g tuňák
50 g pórek
100 g karotka
100 g cuketka
2 lžíce másla
1 lžíce majonézy
Citronová šťáva
sůl
pepř

Zeleninu naškrábeme na nudličky Julienne, nakrájíme hrášek, a vložíme do pánve. Tuňáka dáme do pánve na máslo, přidáme k němu citronovou kůru, pepř, sůl. Nakrájíme bylinky a přidáme k zelenině. Smícháme v míse s tuňákem, zakápneme citronem, spojíme lžící majonézy a přidáme nakrájená rajčátka. Promícháme.

Bagety nakrojíme, plníme salátem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Skořicové šneky

500 g hladké mouky
60 g  cukru
50 g  máslo
1 vejce
15 g droždí
300 ml plnotučné mléko
5 g soli
85 g hnědého cukru
60 g rozpuštěného másla
15 g mleté skořice
Lžičku  vanilkového extraktu
čtvrtina lžičky mandlového extraktu

vanilka glazura NEVYNECHAT JE BOŽÍ
280 g práškového cukru
60 g másla (rozpuštěné)
1 lžička vanilkový extrakt
Může být přidán rum či citronová šťáva

Do mísy nasypeme všechny ingredience a promícháme a přidáme vejce a mléko a rozpuštěné máslo. Necháme kynout.
Smícháme cukr se skořicí a vanilkovým cukrem.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme na obdélník, potřeme máslem a posypeme cukrem se skořicí. Těsto zatočíme do rolády. Formu vymažeme máslem a skládáme do ní nakrájené šneky, které lehce promazáváme máslem. Necháme je vykynout a vložíme do trouby, vyhřátě na 195°C na 15 minut.

Cukrové glazé
Do moučkového cukru dáme trochu rumu a rozpuštěné máslo a mícháme. Hotové glazé při skapávání z měchačky musí držet formu. Vyrobíme si z pečícího papíru kornoutek, naplníme glazé a zdobíme šneky.

16. díl:

Lilkové lasagně

3 lilky
Olivový olej
2 cibule
400 ml zakysaná smetana
oříšky
12 kousků sušených rajčat
Hrst oříšků
Sýr parmezán dle chuti
sůl
pepř

Lilek nakrájíme na půlcentimetrové plátky a na sucho ogrilujeme. Nakrájíme na drobno cibuli a smícháme ji se smetanou, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme máslem a naskládáme vrstvu lilku. Dáme vrstvu zakysané smetany s cibulí, posypeme oříšky, opět vrstvu lilku a opět zakysanou smetanu a posypeme oříšky. Poklademe nakrájenými sušenými rajčaty. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi tak 20 minut. Na upečené horké lasagně poklademe proužky parmezánu.


Bramborová kaše z pečených brambor

500 g brambor
50 g máslo
200 g zakysaná smetana
3 stroužky česneku
Mléko dle potřeby
sůl
pepř

Brambory dáme péct do trouby. Upečené překrájíme a pasírujeme lisem na brambory. Dáme na ně máslo, které se na horkých bramborách rozpustí. Oloupeme si česnek a nastrouháme ho do brambor. Přidáme zakysanou smetanu, opepříme a osolíme. Přilijeme mléko a ručním šlehačem rozšleháme.




Avokádový salátek

olivový olej
3 rajčátka
Limetka
1 červená cibule
2 avokáda
Hrst čerstvého koriandru
sůl
pepř

Rajčata nakrájíme na kostičky a cibuli na plátky. Avokádo podélně rozřízneme, vyndáme pecku a ve slupce nakrájíme na kostičky. Lžící vykrojíme ven, opepříme, osolíme a lehounce přidáme kůru z limety a vymačkáme šťávu. Můžeme přidat špetku cukru a olivový olej. Nasekáme koriandr a přidáme do salátu.


Mandlový tart bez mouky

600 g rynglí
Z 1 pomeranče nastrouhaná kůra
3 vejce
prášek do pečiva
300 g mandlová mouka
200 g cukru
sůl
cukr krupice
200 g máslo

Máslo ušleháme do pěny s cukrem, solí, vejci a kůrou z omytého pomeranče. Přidáme mandlovou mouku s práškem do pečiva  a promícháme. Dáme do vymazané formy, vysypané mandlovou moukou. Rozetřeme a ozdobíme vypeckovanými rynglami, vypeckovanou stranou nahoru. Pečeme v troubě vyhřáté.

17. díl:

Panenka ve slaninovém kabátku

Špenát

500 g listový špenát
200 ml zakysané smetany
3 větvičky tymiánu
2 stroužky česneku
1 cibulku
150 g slaniny

Nakrájenou cibulku dáme na pokrájenou slaninu do pánve a osmažíme dohněda. Přidáme česnek. Pak nasekaný tymián.
Přidáme pokrájený špenát. Opepříme a osolíme a necháme odpařit vodu. Vmícháme zakysanou smetanu a dál nevaříme.


Panenka

1 vepřovou panenku
3 větvičky rozmarýnu
1 chilli papričku
olej ze sušených rajčat
3 stroužky česneku
150 g slanina
sůl
pepř

Připravíme si kořenící směs, kterou potřeme panenku. Nakrájíme česnek, chilli papričku, přilijeme olej ze sušených rajčat, nahrubo namletý pepř a sůl. Promícháme. Do pekáčku si připravíme rozmarýn. Maso si zatáhneme na pánvi na sucho a pak potřeme marinádou a obalíme slaninou. Vložíme do pekáčku na rozmarýn. Pappnku obložíme nahrubo nakrájeným česnekem, přidáme zbytek marinády a zalijeme zbytkem oleje. Dáme do trouby rozpálené na 180°C, ale ztlumíme ji na 120°C a opékáme asi deset minut. Upečenou panenku nakrájíme a naaranžujeme na špenát. Přidáme pečený česnek. Dozdobíme petrželkou. Jako přílohu můžeme dát pečené brambory, nebo hranolky nebo bramborovou kaši.

Jablečné koláčky

100 g cukru
200 g másla
300 g mouky
10 jablíček
50 gkrystalového cukru
1 vejce
10 g skořice
80 g oříšků
100 g rozinek
Nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
prášek do pečiva

Jablka oloupeme, překrájíme na polovinu a odstraníme jádřince. Nakrájíme je na třímilimetrové plátky a dáme na plech. Připravíme si skořicový cukr a tím posypeme půlky jablek na plechu. Jablíčka dáme rozpéct do trouby na deset minut při 220°C. Nesmí být měkká, ale pružná, tudíž je musíme hlídat. Do mísy dáme máslo, přistrouháme kůru z pomeranče, přidáme vejce a cukr, mícháme. Přidáme mouku a prášek do pečiva, stačí polovina. Přidáme oříšky, hrst rozinek, trošku skořicového cukru a zamícháme. Vyndáme jablka z trouby a necháme vychladnout. Těsto prohněteme a vyválíme. Vykrájíme kolečka a poklademe na plech s pečícím papírem. Jablíčko podélně roztáhneme a opatrně stočíme a vytvoříme růžičky, které vložíme na kolečka z těsta. Dáme do trouby na 190°C na deset až 15 minut. Přizdobíme při servírování šlehačkou a citronovou šalvějí.

18. díl:

Červená řepa

červená řepa i s natí
česnek
olivový olej
citron
sůl
pepř

Nakrájíme listy, oloupeme bulvy a škrabkou nakrájíme na plátky, nasekáme nahrubo česnek, který dáme na rozehřátý olej na pánvi. Na orestovaný česnek vkládáme plátky řepy, přidáme listy, přistrouhneme citronovou kůru, zakápneme citronovou šťávou, opepříme a osolíme a dorestujeme.


Lososový steak

losos
sůl
pepř
máslo

Lososa osolíme a opepříme a vložíme na rozpálené máslo kůží dolů. Obrátíme a doděláme.



Rybí dip

zakysaná smetana
citronová kůra
citronová šťáva
kopr
pepř
sůl
olivový olej

Smícháme zakysanou smetanu, citronovou kůru, šťávu z citronu, kopr, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Promícháme.



Citronový chléb

mouka
suché droždí
sůl
citron
tymián

Mouku dáme do mísy, přidáme suché droždí, sůl a zamícháme. Strouhneme citronovou kůru z celého citronu a šťávu z celého citronu. Přidáme tymián a přilijeme vodu. Zaděláme těsto a prohněteme, vrátíme do mísy a necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a na pomoučeném vále vytvoříme kuličky a vytvoříme „bagels“. Kuličky zmáčkneme a uprostřed kroužku uděláme dírku. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme předkynout do trouby při 40°C. Pak upečeme při 190°C zhruba 15 minut. Před dopečením namažeme vodou.

Bagels rozkrojíme, namažeme lehce máslem, poklademe připravenou řepou s česnekem, lososa rozkrojíme napůl a položíme na řepu, přidáme dip a překryjeme druhou polovinou bagelu.



Smetanové karamelky

bílý cukr
hnědý cukr, namíchaný se zlatým
kondenzované mléko
glukózový sirup – lze zaměnit medem
máslo
arašídy, nebo mandle, nebo pistácie nebo 50 g hořké neslazené čokolády

Do pánve dáme bílý i hnědý cukr, 2 lžíce glukózy, máslo, přilijeme kondenzované mléko a hmotu roztavíme. Přidáme jednu dvě lžičky mleté kávy. Dáme do mísy robota a vymícháme. Karamel vylijeme na silikonovou podložku a uhladíme. Dáme do ledničky vychladit. Nakrájíme nožem namočeným do horké vody na kostičky.

19. díl:

Tvarohový  Míša dort

150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
50 g kakaový prášek
6 vajec
80 ml oleje
Nastrouhaná pomerančová kůra z 1 pomeranče

Náplň:
12 g želatiny
60 g vody
400 ml šlehačky
200 g tvarohu
200 g zakysaná smetana
150 g cukru
1 vanilkový lusk
drobné bobulové ovoce – maliny, borůvky, jahody, rybíz …

Vejce dáme do šlehací nádoby, přidáme cukr, přistrouhneme kůru z pomeranče a ušleháme - cca 15 - 20 minut. V ušlehaném vajíčku zůstává vidět rýha. V závěru přilijeme olej. Prosejeme do směsi mouku s kakaovým práškem a opatrně pomalu vmícháme. Těsto vlijeme do formy vyložené pergamenovým papírem, rozhrneme od středu do krajů a pečeme při 180°C cca 30 minut. Pokud je piškot pružný na omak, je pečený. Vyndáme korpus z ráfku a necháme vychladnout. Korpus rozkrojíme.
Do kotlíku dáme zakysanou smetanu, tvaroh, smetanu na šlehání, vanilku, cukr a šleháme.
Želatinové plátky dáme do ledové vody a po nabobtnání je vyždímáme a rozpustíme v mikrovlnné troubě a zaléváme do připraveného krému. Vmícháme a krém nalijeme na korpus a přikryjeme vrchní částí korpusu. Dáme vychladit do lednice. Na dort nalijeme vychlazené glazé a necháme stéci. Ozdobíme ovocem.


Kakaové glazé / poleva

2 polévkové lžíce másla
280 g moučkový cukr
3 polévkové lžíce mléka
50 g kakaový prášek

Do rendlíku dáme máslo, mléko, cukr a kakaový prášek. Přivedeme k varu. Mícháme a nenecháme příliš ztvrdnout. Vylijme do mísy a vymícháme, aby vychladla.




Kapustové karbanátky

500 g mletého masa
3 namočené housky v mléce
2 vejce
80 g špeku
olivový olej
200 g kapusta
3 stroužky česneku
1 cibulka
100 gnastrouhaného tvrdého sýra
sůl
pepř


Do stroje dáme mleté maso, opepříme, osolíme, přidáme vejce, nakrájený špek nadrobno, cibule najemno nakrájená, nasekaný česnek, nakrájené kapustičky, housky namočené v mléce vyždímáme a přidáme, nastrouhané zbytky sýrů  a zamícháme karbanátkové těsto. Tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme.



Bramborový salát

1 cibule
1 pórek
1 masová paprika červená
400 g vařených zámeckých brambor
50 g máslo
sůl
pepř
½ hrsti petrželky
½ koriandru

Nakrájíme cibuli a usmažíme na másle. Papriku oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli, nakrájíme pórek a přidáme k zelenině. Osolíme, opepříme a přidáme brambory. Promícháme se zeleninou. Nahrubo nasekáme petrželku a koriandr a nasypeme na brambory.



Pažitková zakysaná smetana – dip na salát

pažitka
200 ml zakysaná smetana
sůl
pepř
olivový olej

Pažitku nasekáme nadrobno a smícháme se smetanou, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a promícháme.

20. díl:

Plněné papriky  zapečené  s araukana vajíčkem

hrst listového špenátu
150 g zakysané smetany
6 araukana vajíček
6 plátků slaniny
3 papriky
sůl
pepř
1 stroužek česneku
1 malou cibulku
2 lžíce petrželky

Česnek, cibuli a petrželku nakrájíme a dáme do zakysané smetany, Osolíme, opepříme a vymícháme. Papriky oloupeme, překrojíme a vyjmeme semínka, poskládáme na pekáček a vložíme do nich špenátové listy, plátek slaniny, ochucenou zakysanou smetanu a vytvoříme v paprice jamku, abychom tam mohli klepnout vajíčko. Po naplnění vajíčky, dáme do trouby a pečeme při 150°C a to takovou dobu podle toho, jaká chceme mít vajíčka.
Servírujeme na listovém salátu s toustíky z domácího chleba.


Nudle udon se žampiony

500 g špagety udon
200 g žampionů
1 cibuli
1 pórek
1 mrkev
1 citronovou trávu
2 stroužky česneku
1 chilli paprika
sojová omáčka
sezamový olej
rybí omáčka

Nakrájíme cibuli, česnek, citronovou trávu a dáme na tři lžíce sezamového oleje na pánev. Mrkev nakrájíme škrabkou na tenké proužky a přidáme do pánve. Přidáme pokrájený pórek a nakonec žampiony. Přidáme pokrájenou chilli papriku a přisypeme předvařené nudle udon. Dochutíme rybí a sojovou omáčkou.


Piškotové lívanečky

máslo
100 g cukru krupice
100 g hladké mouky
4 vejce
50 ml oleje
Z ½ citronu nastrouhanou kůru
80 g sušených brusinek
80 g nastrouhaných mandlí s pistáciemi
sůl
300 g jahod
2 lžíce cukru

Krém:
250 g tvarohu
250 g smetany ke šlehání
50 g cukru krupice

Vajíčka šleháme s cukrem, 20 minut. Do vajíček prosejeme mouku, přisypeme kypřící prášek a sůl, přistrouháme kůru z citronu a opatrně zamícháme. Rozpálíme lívanečník s máslem a pokládáme těsto, do každého lívanečku dáme pár brusinek a posypeme oříšky. Obracíme. Uděláme si jahodovou merendu -  jahody v misce mírně osladíme a necháme je pustit šťávu. Na upečené lívanečky si naaranžujeme jahůdky a přizdobíme vychlazeným krémem a zdobíme mátovou větvičkou.



Neváhejte a napište nám